miercuri, 12 septembrie 2012

Varset sau despre bun simt

 Biserica Sf. Nicolae- ortodoxa
 Car cu flori in centrul orasului

 Palatul Eparhiei

Sa va povestesc...
Sejurul a inceput prost, cu o problema la masina, la doar vreo 20 km de Varset; dar am avut noroc de oameni minunati care ne-au ajutat pe noi, niste straini carora nici macar nu le vorbeau limba. Ne-a tractat un domn dragut care "rupea" cateva cuvinte romaneste pana in primul sat, unde ne-a incredintat unor sarbi care ne-au invitat la terasa si s-au pus pe vorbit la telefon. Cu toate service-urile pe care le stiau. Ce sa-i faci, era duminica si nu era nici unul deschis... De aici primul invatamant: nu plecati la drum duminica; si daca gasiti oameni draguti, poate nu vor putea sa va ajute.
Apoi ne-au tractat in Varset unde am aterizat la service-ul Skoda din oras( Fabia- a noastra). Si am ramas peste noapte. Nu intrebati la Tourist Information de pensiuni, va vor recomanda o pensiune oribila, unde miroase a motorina, este mizerie si sunt ganganii, e ieftin, dar cam atat. 
Orasul nu e mare, o biserica ortodoxa sarba, una romaneasca si una catolica. Un centrul destul de simplut. Un hotel mare, pe care vi-l recomand cu caldura- Serbia. Cu un restaurant de 5 stele- Alcudia se numeste.
Oamenii sunt altfel. Au case mai frumoase si masini mai vechi. Dar merg ca nebunii cu Yugo ale lor si sar sa te ajute imediat. In oras sunt imbracati fara fasoane, nu prea sunt "pitipoance" sau " cocalari". 
Am rezolvat-o a doua zi in vreo 5 ore, ieftin, muult mai ieftin (100 euro) decat in scumpa noastra patrie, unde unii amabili ne-au taxat cu 1700 lei acum o luna, pentru masina care s-a stricat acum- culmea, s-a rupt exact cureaua ce o schimbasera. 
Pastreaza Eurocrem, au un supermarket care vinde majoritar produsele lor, dar din pacate nu mai exista Benco, numai reputatia lui...

Intr-o propozitie- oamenii si-au pastrat bunul simt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu