joi, 3 mai 2012

Chichen Itza fara cuvinte.


Ce as putea sa spun in fata acestei maretii...? Nimic. Fara comentarii.
Ceea ce voi spune este doar ce am invatat la Chichen Itza.
Chichen Itza inseamna in limba maya "Gura Izvorului poporului Itza" ( chi- gura, chen- izvor, Itza este poporul maya care a locuit aici). Se intinde pe 17 mile patrate, care au fost pe timpuri pavate, dar doar 7% din teritoriu a putut fi restaurat. 
Aceasta piramida, templul lui Kukulcan, sarpele cu pene, este o piramida de 26 m inaltime, care acopera o alta piramida, mai mica, in interiorul careia s-a gasit un Chac Mool si un  tron in forma de jaguar. De 2 ori pe an, pe partea de nord a templului cu ocazia echinoctiului de primavara si toamna apare Kukulcan, incepand cu ultima platforma a piramidei si terminand cu baza, unde apare capul sau.

Calendrul maya are 18 luni cu cate 20 zile( winal) si o luna de 5 zile ( wayeb). Eroarea sa este de doar 26 minute si cateva secunde, fata de cele 6 ore ale noastre. 

Templul jaguarului... culoarea rosie este originala.


Curtea de joc cu mingea ( juego de pelota)
Aceasta este cea mai mare arena de joc din toata America Latina.O echipa avea 7 oameni, 6 jucatori si capitanul echipei.Erau preoti, pentru ca Chichen Itza era orasul lor sfant( aveau un os in nas) si scopul jocului era ca mingea sa treaca prin cercul cel mic de pe laterale si aceasta trebuia facut de capitanul echipei. Se juca numai cu articulatiile soldului sau cotului, care erau protejate. Cand cineva reusea sa introduca mingea, acesta atingea gloria, jocul se incheia, iar capitanului echipei castigatoare i se taia capul, ajung astfel in paradisul mayas. Zicea ghidul ca noi, oamenii prezentului, nu putem intelege aceasta, pentru ca timpurile pe care le traim sunt timpuri materiale, pe cand oamenii de demult erau mult mai inclinati spre spiritual si erau educati in acest sens.





 Tzompantli este un zid cu cranii ale celor invinsi, ale dusmanilor, proprii membri ai clanului fiind arsi si ingropati in temple marete.



 Cenote sagrado este sursa de apa a locului. Peninsula Yucatan nu are rauri de suprafata, doar subterane, iar un cenote este o gaura care expune un astfel de rau. Acest loc a fost obiectul unui pelerinaj, in apele sale fiind gasite numeroase ofrande, de obsidian, piatra lor sacra pana la cranii de copii sau barbati.









Dupa cum va spuneam, numai 7% din aria Chichen Itza este restaurata. Aceasta este fata de sud a piramidei...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu